torsdag 5 december 2013

JULBAK

Igår blev det chokladdoppad lakritskola med havssalt. Jätteenkla att göra faktiskt! Lite pill å kladd på slutet, men oj vilken succe' dom gjort på jobbet idag ;)
 
Recep:
1/2 påsa Turkisk peppar (75g)
3dl Vispgrädde
3dl Strösocker
1dl Sirap
1msk Kakao
2tsk smör
200g mörk choklad (tips är att använda 70%choklad med hallonsmak, gjorde det förra julen och det blev MUMMS!)
Garnering Havssalt
 
1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.

2. Krossa karamellerna i en mortel.

3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta.

4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad
på kolan och chokladen!

6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.

7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Ur "Julgodis" (Semic)
Recept: Johanna Westman
 
   
 
  
/M 

2 kommentarer: